Остеопороза

Oстеопороза, или зголемена порозност на коските, е болест која се карактеризира со губење на коскената маса и структурни нарушувања во самото коскено ткиво, водејќи кон зголемена кршливост на коските и со тоа зголемен ризик од фрактури на колкот, рбетот и другите коски. Мажите исто како и жените заболуваат од остеопороза, болест која може да се…

Read More

Сколиоза

Што е сколиоза? Нормално, рбетот има три кривини,една на вратот,една во горниот дел на грбот и една во долниот дел од грбот.Овие кривини може да се видат ако детето се посматра странично,но ако се гледа од назад рбетот изгледа правСколиоза е странично искривување на рбетот. Наместо да биде прав, тој добива облик на буквата ”S”…

Read More