Ортопедија Штип

Остеоартритис

Претставува најчестата форма на артритис, кој влијае на милиони луѓе ширум светот. Тоа се случува кога заштитната ‘рскавица на краевите на вашите коски се намалува со текот на времето.

Остеоартритисот може да го оштети зглобот во вашето тело, нарушувањето најчесто ги зафаќа зглобовите во вашите раце, колена, колкови и ‘рбет.

Симптомите на остеоартрити обично можат ефикасно да се менаџираат, иако основниот процес не може да се промени. Останувајќи  активен, одржувајќи нормална телесна тежина и други третмани може да се забави прогресијата на болеста , да се намали боката и да се подобри функцијата на локомоторниот систем во целина.

Симптомите на остеоартритис често се развиваат бавно и се влошуваат со текот на времето.

Знаците и симптомите на остеоартритис вклучуваат:

 

Болка. Вашиот зглоб може боли за време или по движењето.

Зголемена осетливост. Вашиот зглоб може да биде зголемено осетлив кога ќе примените лесен притисок на него.

Вкочанетост. Зглобната вкочанетост може да биде најизразена кога ќе се разбудите наутро или по период на неактивност.

Губење на флексибилност. Можеби нема да можете да го движите вашиот зглоб  со комплетен спектар на движења.

Крцкава сензација. Може да слушнете или почувствувате чувство на крцкање кога го движете зглобот.

Коскени шилци. Овие дополнителни битови на коските, кои се чувствуваат како тврди грутки, може да се формираат околу засегнатиот зглоб.

 

Кога да се види лекар

Ако имате болки во зглобовите или вкочанетост што не заминуваат, закажете состанок со вашиот лекар.

 

Причини

Остеоартритис се јавува кога рскавицата што ги покрива краевите на коските во зглобовите постепено се влошува. ‘Рскавицата е цврсто, лизгаво ткиво кое овозможува речиси заедничко движење со триење.

Кај остеоартритисот, мазната површина на ‘рскавицата станува груба. Конечно, ако рскавицата целосно се истроши, може да дојде до триење на коските.

 

Фактори на ризик

Факторите го зголемуваат ризикот од остеоартритис вклучуваат:

 

Постари години. Ризикот од остеоартритис се зголемува со возраста.

Пол. Жените имаат поголема веројатност да развијат остеоартрит, иако не е јасно зошто.

Дебелината. Дополнителната телесна тежина го зголемува ризикот за остеоартритис на неколку начини. Зголемената тежина го зголемува притисокот врз зглобовите, како што се колковите и колената. Покрај тоа, масното ткиво произведува протеини кои можат да предизвикаат штетно воспаление во и околу вашите зглобови.

Повторувачки повреди. Повредите, што се случуваат при спортување или од несреќен случај, може да го зголемат ризикот од остеоартритис. Дури и повредите што се случиле пред многу години и се навидум исцелени може да го зголемат ризикот од остеоартритис.

Одредени занимања. Ако вашата работа вклучува задачи кои го ставаат организмот на повторувачки стрес на одредени зглобови, може да развие остеоартритис.

Генетика. Некои луѓе имаат наследна тенденција да развијат остеоартритис.

Коскени деформитети. Некои луѓе се раѓаат со деформирани зглобови или дефектни ‘рскавици, што може да го зголеми ризикот од остеоартритис.

Компликации

Остеоартритис е дегенеративна болест која се влошува со текот на времето. Болката во зглобовите и вкочанетоста може да станат доволно силни за да ги отежнат дневните задачи.

Некои луѓе повеќе не можат да работат. Кога болките во зглобовите се толку тешки, лекарите може да сугерираат примена на хируршки зафат.

 

Дијагноза

За време на физичкиот преглед, вашиот лекар внимателно ќе го испита вашиот засегнат зглоб, проверувајќи за зголемена осетливост, оток или црвенило, и за опсегот на движење во зглобот. Вашиот доктор може исто така да препорача рендген слики и лабораториски тестови.

Рендген. ‘Рскавицата не се појавува на рендген слики, но загубата на’ рскавицата се открива со стеснување на просторот помеѓу коските во вашиот зглоб. рендген сликите, исто така, може да покажат коскени шилци околу зглобовите. Некои луѓе може да имаат рендген докази за остеоартритис пред да почувствуваат какви било симптоми.

Магнетна резонанца (МРИ). МНР користи радио бранови и силно магнетно поле за да произведе детални слики на коските и меките ткива, вклучувајќи ја и ‘рскавицата. МРИ не е најчесто потребна за дијагностицирање на остеоартритис, но може да помогне да се обезбедат повеќе информации во сложените случаи.

Лабораториски тестови

Анализата на вашата крв или течност за зглобовите може да помогне да се потврди дијагнозата.

Тестови на крв. Иако не постои тест за крв за остеоартритис, одредени тестови може да помогнат да се отфрлат и други причини за болки во зглобовите, како што е ревматоидниот артритис.

Зглобна течност. Вашиот доктор може да употреби игла за да извлече течност надвор од зафатениот зглоб. Испитувањето и тестирањето на течноста од вашиот зглоб може да одреди дали има воспаление и ако вашата болка е предизвикана од гихт или инфекција.

Третман

Во моментов, процесот што го предизвикува остеоартритис не може да се спречи комплетно, но симптомите обично можат ефикасно да се менаџираат со промени во животниот стил, физикални и други терапии, лекови и хирургија. Остварувањето и постигнувањето здрава телесна тежина обично се најважните начини за лекување на остеоартритис. Вашиот лекар може исто така да предложи:

 

Лекови

Симптомите на остеоартритис, првенствено на болката, може да се влијае со одредени лекови, вклучувајќи:

Ацетаминофен. Ацетаминофен (Tylenol, други) се покажа како ефикасен лек за луѓе со остеоартритис кои имаат лесна до умерена болка. Земањето повеќе од препорачаната доза на ацетаминофен може да предизвика оштетување на црниот дроб.

Нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ). НСАИЛ земени во препорачаните дози, обично ја олеснуваат болката на остеоартритисот. Посилните НСАИЛ, достапни со рецепт, исто така, може малку да го намалат воспалението заедно со болката.

 

Физикална терапија

Физиотерапевт може да работи со вас за да креира индивидуализирана програма за вежбање која ќе ги зајакне мускулите околу вашиот зглоб, ќе го зголеми вашиот опсег на движење и ќе ја намали болката. Редовното умерено вежбање што го вршите сами, како пливање или одење, може да биде подеднакво ефикасно.

Таи Чи и јога. Овие терапии на движење вклучуваат нежни вежби и се протегаат во комбинација со длабоко дишење. Многу луѓе ги користат овие терапии за да го намалат стресот во нивните животи, а истражувањата покажуваат дека таи чи и јога може да ја намалат болката на остеоартритисот и да го подобрат движењето. Кога е предводен од познавачки инструктор, овие терапии се безбедни. Избегнувајте движења кои предизвикуваат болка во зглобовите.

 

Хируршки и други процедури

Колената остеотомија

Вештечко колено

Вештачки колк

Ако конзервативните третмани не помагаат, можеби ќе сакате да ги разгледате процедурите како што се:

Интра-артикуларна апликација на кортикостероид. Инјекциите на кортикостероидните лекови може да ја ублажат болката во вашиот зглоб. Бројот на кортикостероидни инекции  кој може да го добивате секоја година обично е ограничен на три или четири , бидејќи лекот може да го влоши оштетувањето на зглобовите со текот на времето.

Подмачкувачки инекции. Инјекциите на хијалуронска киселина може да понудат намалување на болката и подмачкување на згобот, при што се намалува процесост на уништување на зглобната рскавица.

 

*Текстот има информативен карактер и не е заменана за професионален медицински преглед, дијагноза или третман.

 

Leave a Comment